Bar en bier




Iedereen heeft zo zijn idee over hoe het paradijs is. Ik dacht het hier gevonden te hebben. En dan op een dag merk je dat je aan de verkeerde kant van de bar staat.

Maar het is natuurlijk best geinig zo'n bar. We gaan pas om 18:00 open en sluiten om middernacht, en er zijn meestal tussen de 6 en 12 tafeltjes bezet, dus niemand hoeft zich overdreven uit te sloven.
Er moet alleen nog veel gebeuren om het werkbaarder te maken. De werkplekken (keuken, afwas en bar) zijn klein en onhandig.

Uiteraard komt er altijd meer bij kijken dan je verwacht. Zelfs bij zoiets als een biertje. Zoals iedereen weet wordt bier hier koud geschonken, en bovendien uit een 600ml flesje. Men heeft liever een flesje in piepschuim koudhouder voor zich staan dan een tapbiertje, dat hier chopp heet. Tapbier vindt men te chique.
Onze vertikale vrieskast van Skol stond bij aanvang op -2ºC. Dat leek al heel koud, maar men klaagde. Nu staat ie op -7ºC en er komt een laagje bevroren condens op het glas. Zo hoort het. Maar op die temperaturen staat het bier onder z'n vriespunt. Als je het flesje verkeerd vastpakt bevriest de inhoud. Open je dan het flesje dan komt er een ijsbrij als eruptie uit. Hier hebben ze allerlei technieken om met de fles om te gaan, zoals even omdraaien en over de hals van de fles blazen. Een heel gedoe.
Ik dacht dat blikjes ook in de vriezer moesten. Maar nee, die bevriezen. Rara. Dus die gaan in de +1ºC vrieskist samen met de frisdrank. Voor de keuken hebben we nog een -18ºC vertikale vriezer en een gewone koelkast.
En je moet voldoende voorraad bier hebben, want je moet de vriezer na sluitingstijd direct vullen. Anders redt de vriezer het niet om alles weer op tijd op -7ºC te krijgen.
We schenken voornamelijk Skol en een beetje Antarctica. Andere bieren worden niet gevraagd. Voor liefhebbers hebben we ook longnecks 350ml van Bohemia en Heineken. En het jammere van alles: op zo'n fles bier van 600ml verdien je niets.
Je moet wel een hele hippe tent hebben om je bierprijs ongestrafd boven te norm te zetten. Dus daar moet aan gewerkt worden.
Op de foto links: rechts onze ober en tevens neef van Claudia (kleine ventje is aangetrouwde familie van Silvan en die familie heeft al een stamtafel). Voor de opletters: thermometer staat op -1.4ºC. Skol leverde te laat.